ЗДРАВСТВЕНИ . ПРИДОБИВКИ . НА . ПАСТРМКАТА

ВИТАМИНИ . ПРОТЕИНИ . МАСТИ

ЗДРАВО

НЕЗАСИТЕНИ . МАСНИ . КИСЕЛИНИ

Месото од пастрмка е здрав и хранлив производ кој игра важна улога во исхрана на луѓето. Tоа преставува богат извор на незаситени масни киселини. Месото од пастрмка лесно се вари бидејќи кратко се задржува во стомакот и прави помало оптоварување на дигестивните органи. Ова е поради недостатокот на колаген и еластин и присуството на цврсти мускулни влакна во месото.

ХРАНЛИВОСТ

МИКРО . И . МАКРО . ЕЛЕМЕНТИ

Месото од пастрмката е важен извор на макро и микро елементи за човековата исхрана. Пастрмката е богат извор на протеини (потребни за нормален раст и развој), извонреден извор на P и Sе и исто така и витамини Б12, Б6, Б1, А и нијацин и пантотенска киселина. Месото од пастрмката содржи одредени количини железо, калциум, магнезиум, цинк и бакар, исто така и витамин Б2 и витамин Ц.

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ
ОМЕГА 3
Ескимите кои користат многу риба богата со омега 3 масни киселини во исхраната имаат низок лош холестерол и зголемен добар холестерол.
ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК
ОМЕГА 3
Омега 3 дневно може значително да го намали крвниот притисок кај луѓето кои не користат терапија за контролирање на крвниот притисок.

ОМЕГА 3

Омега 3 масните киселини (рибино масло) се неопходни масни киселини.  Телото неможе да ги синтетизира, па мора да ги конзумира преку храна.  Истражувањата покажуваат дека конзумацијата на омега 3 преку риба има анти-тумор ефекти со влијание да спречи зголемување на клетките на ракот на дојката и на дебелото црево.  Во едно истражување кое е спроведено во 2001 на скоро 80.000 жени над 14 години, резултатите покажале дека жените кои конзумирале омега 3 масни киселини имале 72% помал ризик од срцев удар и 67% помал ризик од тромбоза.

72%
ПОМАЛ РИЗИК ОД СРЦЕВ УДАР
67%
ПОМАЛ РИЗИК ОД ТРОМБОЗА
АРТРИТИС
ОМЕГА 3
Омега 3 ја намалува болката во зглобовите, утринската вкочанетост и помага да се намали количината на лекарства користени од пациентите со реуматоиден артритис.
ДЕПРЕСИЈА
ОМЕГА 3
Депресивна состојба е втората болест на списокот на болести кои предизвикуваат смрт или трајни последици. Кај пациентите со депресија кои конзумирале 2-3 оброка масна риба неделно во период од 5 години, имало значително намалување на депресивните чувства.
МАТРИЦА . НА . ПАСТРМКАТА
0
mg of Na
0
mg of K
0
mg of Ca
0
mg of Mg
0
mg of P